Glutenfri & vegansk brownie utan vitt socker

Glutenfri & vegansk brownie utan vitt socker

Här kommer ett av mina absoluta favoritrecept… brownie. Jag älskar verkligen brownie!! Det är gott, enkelt och funkar utmärkt att göra både glutenfri och vegansk och blir ändå perfekt kladdig och seg. Jag föredrar faktiskt att göra den vegnask för det blir en härlig knäckighet av chiaäggen! Dessutom är den glutenfri, vegansk och utan vitt socker.

Ingredienser:

  • 2 chiaägg (2 msk chiafrön + 6 msk vatten)
  • 2 dl kokossocker
  • 0,75 dl kakao
  • 1,5 – 1,75 dl rismjöl (se tips nedan)
  • 0,75 dl kokosolja
  • 1 dl vatten
  • 60–70 g mörk sockerfri vegansk choklad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 185 grader.
  2. Blanda chiafrön och vatten i en bunke och låt stå i 10–15 minuter tills det bildats en geléliknande konsistens.
  3. Tillsätt kokossocker, kakao, kokosolja och vatten. Rör om tills allt är blandat.
  4. Hacka chokladen grovt och vänd ner i smeten.
  5. Tillsätt rismjöl och blanda till en jämn smet. Tips! Vill du ha en fastare brownie kan du tillsätta 0,5–0,75 dl extra rismjöl, alltså ungefär 1,5 – 1,75 dl. Jag tycker en 1,5 dl är perfekt, men vill du ha den lite mer fast kan du ta 1,75 dl.
  6. Klä en form (ca 20×15 cm) med bakplåtspapper och häll ner smeten.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Håll koll på ugnen, tiden kan variera beroende på ugn, kolla av efter 12 minuter för att se status på brownin och anpassa därefter. När du tar ut den ska den fortfarande vara kladdig i mitten.
  8. Låt svalna i frysen i 40–60 minuter för att brownien ska sätta sig. Alternativt låt stå i kylen över natten.
    (Brownien kan även ätas varm men blir då mer kladdig.)


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *