No bake biskvier utan gluten, socker och veganska


De här no bake biskvierna är helt utan gluten, utan vitt socker och dessutom veganska – det perfekta hälsosamma fikat. Botten är gjord på mandelmjöl och krossat bovete och fyllningen på dadlar och kakao. Toppas med mörk choklad. Som alltid är receptet glutenfritt, veganskt och utan vitt socker. Dessa biskvier är inte bara sååå goda utan riktigt näringsrika.
Receptet ger ca 12–13 biskvier.
Du behöver botten:
- 4 dl mandelmjöl
- 2 dl krossat bovete
- 3 msk agave eller lönnsirap
- ca 4 msk kokosolja
- ev 1–2 msk vatten (om smeten känns torr)
Du behöver fyllning:
- 20 urkärnade färska dadlar
- 1 dl kakao
- 2 msk kokosolja
- lite salt
- ev 1–2 msk vatten (om dadlarna är torra)
Du behöver topping:
- 100 g mörk vegansk sockerfri choklad
Gör såhär:
- Mixa alla ingredienser i en matberedare eller mixer. Smeten ska vara formbar, inte smulig. Börja med 4 msk kokosolja och tillsätt eventuellt en extra matsked kokosolja eller lite vatten om smeten känns torr. Rulla bollar av smeten och platta ut till bottnar med handen. Bottnarna ska inte vara för tunna eftersom de inte gräddas. Ställ in i frysen ca 15–20 minuter.
- Mixa alla ingredienser i en matberedare eller mixer tills du får en jämn, krämig smet. Skrapa ner från kanterna med slickepott vid behov. Om dadlarna är torra, tillsätt lite vatten. En sats räcker gott, men vill du ha mycket fyllning kan du dubbla receptet.
- Ta ut bottnarna ur frysen. Bred på fyllning på varje botten med hjälp av en sked eller kniv.
- Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna något. Doppa varje kaka i chokladen och se till att chokladen täcker hela vägen ner till botten.
- Ställ in biskvierna i frysen i ca 15–30 minuter tills chokladen har stelnat.
Förvara i kyl eller frys.